Saturday, 14 January 2012

A vision, is a sunnah! Dare to dream high!

سْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِاارَّحِيم


Assalamualaikum w.b.t


1983, UKM Malaysia:


Seorang pelajar medic menyelinap masuk ke dalam dewan kuliah agama untuk mendengar lecture daripada seorang pensyarah. Pensyarah itu membacakan satu dalil untuk pelajarnya. Kemudian dia meminta salah seorang pelajarnya membacakan ayat tadi. Namun, tiada siapa yang bangun.


Lalu pensyarah itu berkata ,"Kenapa kamu semua tidak berani? Kenapa kamu semua lambat? Saya boleh menulis ayat tadi selaju mulut saya membacanya semasa saya belajar dahulu?" Semua pelajar diam terbungkam. Ada yang mencemuh..pensyarah itu menyambung lagi " Dalam hidup saya, saya tidak pernah mengenal anything less than an 'A' in all subject! " Semua orang terdiam. Namun ramai yang mencemuh.Tidak kurang juga yang muhasabah. Tapi pelajar medic tadi begitu kagum dengan kata2 pensyarah tersebut, sehingga dia berkata dalam hatinya " aku hormat pensyarah ni. Aku kagum dgn beliau. Aku mahu jadi seperti beliau!" 


Cuba teka apa yang jadi?hehe..jadi tak jadi.?
Pelajar tersebut graduate dengan memegang ijazah anugerah kecemerlangan diraja di UKM pada tahun tersebut, mewakili 16 000 pelajar pelbagai jurusan dengan rekod 'straight disticntions'! Dan pelajar tersebut terlalu hebat sampai dia tidak perlu menyambung master bahkan terus ke uk utk mrpc (tak pasti). Dia berjaya dgn status ' sudah beranak dua' sewaktu degree. Dia menghabiskan PhD dalam masa 2 tahun 4 bulan (sepatutnya 4 tahun). Subhanallah.. 


Pensyarah UKM tersebut adalah Ustaz Harun Din dan pelajar tersebut adalah Proff Latif, salah seorang pengasas Cyberjaya medical college.


A vision, is a sunnah! Dare to dream high!


copy: senior kepada kawan. ^_^v

No comments: